Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.


Illustrasjon skyløsning

Slik velger du riktig IT-løsning i skyen

14. februar 2018

Alle snakker varmt skytjenester, og om alle fordelene disse vil gi bedriften din. Slik finner du ut av hvilke løsninger som vil lønne seg for deg.

Spør du en teknolog om hva en skytjeneste er, er sjansen stor for at du raskt blir begrepsforvirret. Start heller med å se på hva slags behov du har, og skaff deg deretter en oversikt over skyløsninger som er relevante for virksomheten din. Sammenlign så din nåværende IT-situasjon med det beste skyalternativet.

Hva er skytjenester?

Skytjenester er en samlebetegnelse på data og informasjon du har liggende tilgjengelig på eksterne serverparker tilknyttet internett. Disse parkene er laget for dynamisk skalering, det vil si at datakraften kan tilpasses kapasitetsbehov, og at du som kunde dermed betaler for det du faktisk bruker.

Fortsatt småforvirret? Du kan trøste deg med at du ikke er alene. De fleste definisjonene på hva en skyløsning er for noe, er utarbeidet av teknokrater, og kan derfor være vanskelige å forstå. Som kunde er heller ikke disse veldig relevante. Det du trenger å kartlegge, er hvordan slike løsninger kan gjøre din virksomhet mer effektiv, og hva dette vil koste deg. Den enkleste definisjonen på hva skytjenester er, er rett og slett IT-tjenester levert via internett.

To hovedgrupper

Vi deler gjerne inn skyløsninger for bedrifter i to hovedgrupper. Den første er skyløsninger som også inkluderer applikasjonene du trenger i bedriften din (MS Office, mail, økonomi/ERP, CRM med flere). Dette er løsningen som passer de fleste bedrifter som vil opp i skyen. Typisk for slike løsninger er at de prises fast pr. bruker.

Den andre løsningen inneholder alt annet av IT-tjenester som leveres via nettet. Den inkluderer forskjellige skybaserte «byggeklosser», fra infrastruktur (servere, nettverk, lagring) til plattformer og verktøy for de som driver med applikasjons- og programvareutvikling. Disse tjenestene er i all hovedsak en arena for de større selskaper. Her betaler man gjerne ut fra forbruket bedriften har.

Mange fordeler

La oss derfor konsentrere oss om mulighetene som ligger i den første løsningen. Her er det to muligheter som begge har sine fordeler.

Den første er «ASP» eller «hosting». Med en slik løsning inngår bedriften en forpliktende leieavtale med en leverandør. Driftsleverandøren installerer og drifter applikasjonene dine i sitt eget datasenter, og tilbyr tilgang og bruk i form av en leiebasert tjeneste. Lisenser, oppgraderinger og konsulentkostnader fra driftsleverandør og applikasjonsforhandler kommer i tillegg. Når en IT-leverandør snakker om muligheten for å tilby nettskyløsninger fra eget datasenter, er det denne løsningen de snakker om.

Fordelen med en slik løsning er at du nå kan konsentrere deg fullt og helt om egen virksomhet. Du trenger ikke egne IT-ansatte med serverkompetanse eller annen IT-infrastruktur for å bruke applikasjonene bedriften trenger.

Abonnementsløsning

«Software as a Service (Saas)» er en løsning hvor de applikasjonen du bruker i det daglige (MS Office, mail, økonomi med flere) ikke lenger trenger programvare eller tilpasninger for å fungere over internett. Brukerne logger seg på applikasjonene gjennom nettleseren, akkurat på samme måte som vi logger oss på Facebook eller nettbanken, og andre applikasjoner vi bruker utenom jobb. Det betyr nødvendigvis ikke at du ikke kan bruke eller nå tjenesten når du ikke er på nett. Som hos Netflix eller Spotify, kan du også være offline.

Fordelene med denne løsningen, er at applikasjonene leveres som en tjeneste fra nettet som en abonnementsløsning. Oppgraderinger og backup er inkludert i prisen. På denne måten slipper du servere, nettverk, installasjoner og dyre konsulenttimer. Du trenger heller ikke driftsleverandør med en slik løsning.

Gjør en gjennomgang

Behov og økonomi går gjerne hånd i hånd, og det gjør det også når det kommer til valg av riktig skyløsning. Det første du bør gjøre, er å gjøre en gjennomgang av IT-kostnadene du har i dag. Se så på behovet ditt, og gjør deg opp en mening om hva slags tjenester som vil lønne seg. Noen ser behovet for å la en leverandør drifte og ta seg av alt som har med IT å gjøre, mens andre går for en Saas-løsning. Det er nødvendigvis ikke slik at alt må opp i skyen. Detaljene finner man ut av i en kartlegging.

Har du spørsmål rundt hvilken skyløsning som vil fungere best for deg, er det bare å ta kontakt med oss, så skal vi hjelpe deg videre.

 

Få en gjennomgang av dine IT-løsninger!

Vi gir deg forslag på hvordan du kan flytte dine data til en skyløsning som er smartere og enklere enn dagens tradisjonelle IT-løsninger.

Kontakt oss på 40000400 eller fyll ut skjema under for en uforpliktende samtale. Les mer om hvordan din data blir håndtert under våre personvernvilkår.

Relatert innhold