Personvern og informasjonskapsler

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.


Digitalisering – «keiserens nye klær»?

7. januar 2018

Overalt hører og leser vi om digitalisering.

Det viser seg å være mange tolkninger og definisjoner som brukes i forståelse av dette omfattende begrepet. Ordet i seg selv er ikke nytt, fordi det første gang ble brukt i 1971 i forbindelse med et essey om den sosiale betydningen av digitalisering av samfunnet. I hht Wikipedia brukes begrepet digitalisering om konvertering av analoge data til digitale, samt om innføring av digital teknologi som effektiviserer prosesser og endrer hverdagslivet. Vår Statsminister berørte også temaet i sin nyttårstale og kom med rådet om at vi må være mer endringsvillige enn noen gang – og sørge for at ikke vår kunnskap går ut på dato.

Det er vel det digitaliseringen tvinger frem, fordi vi nå kan innhente data overalt på internett og som mange frykter skal effektivisere bort noen arbeidsplasser. Det er også kanskje det som gjør at mange velger å ikke tro på at endringene kan gå så fort? Eller er det frykten for tap av egne arbeidsoppgaver?

Da blir det gjerne at man vil spørre om begrepet digitalisering er «keiserens nye klær»? Svært mange eksempler finnes på at det ikke er snakk om en innbilt endring – vi snakker faktisk om et paradigmeskifte. Jeg vil påstå at den største digitale endringen startet når vi tok i bruk internett. Det vi for kort tid siden brukte masse tid til å lese av data og manuelt registrere i et system, hentes nå automatisk, ergo er store arbeidsoppgaver borte.

Vi har hørt at førerløse biler, busser, fly, etc. er på gang og at transportkostnader vil ytterligere kunne reduseres ved at vi kommer til å skrive ut produkter som etterspørres i markedet på 3D-printere i vårt lokalmiljø.

Tror du at du ikke allerede er i endring i den digitale tidsalderen?

De aller fleste har en smarttelefon, tar bilder, legger ut statuser på sosiale medier i stedet for å eksempelvis skrive lange julebrev og sende i papirform. Bedrifter og folk flest gjør og vil gjøre enda mer selv ved bruk av teknologi. Det rammer følgelig ulike yrkesgrupper delvis allerede nå, eksempelvis regnskapsførere som nå er kun blitt en kontrollfunksjon, fordi regnskapsføring er mye godt automatisert gjennom effektive it-systemer. Dette var svært enkelt forklart, men det er en slik type endring som effektiviserer oss – og som påvirker mange arbeidsoppgaver. Forskningsrapporter viser imidlertid at det vil oppstå veldig mange nye jobber som følge av automatisering. Utfordringen er at de nye jobbene vil kreve en annen kompetanse, hvilket betyr at vi må sannsynligvis bytte både arbeidsplass og yrkeskategori oftere og hvor læring må foregå gjennom hele yrkeslivet.

Vi vet at i kraft av konkurranse, krav til lønnsomhet eller økt omsetning, så vil vi ta i bruk teknologi som allerede er der. Vi vil nyttiggjøre oss av data som allerede finnes og benytte disse til å finne ut mer om våre kundesegmenter, hvordan vi kan forenkle arbeidsprosesser og spisse markedsføringen. Grepet strammes stadig i forhold til at teknologiutviklingen går raskere og raskere, verden «krymper» og det stiller krav til kreativitet og innovasjonsevne hos bedriftene, samt brukerne (både som arbeidstakere og privatpersoner).

Digitalisering kan man velge å se på både med positive eller negative øyne, men det er helt klart nødvendig å ha en bevisst holdning til hva «jeg» kan gjøre med det. Det handler om å få tilført ny kunnskap og være endringsvillig til de nye mulighetene som åpnes i kjølvannet av utviklingen. Kanskje blir en smule galskap en viktig egenskap for å være konkurransedyktig fremover? 😊Dette skal ikke besvares her, men heller henge som et råd for at man bør være åpen for å ta i bruk mulighetene som ligger gjennom digitalisering.

Hjelp kan være nødvendig

Dersom man trenger hjelp i denne prosessen med å forstå og se hva som bør gjøres i egen virksomhet, er det all grunn til å spørre ekstern ekspertise. iTet AS har årevis med erfaring med å utvikle sine kunder ved hjelp av IT. Dette oftere i sammenheng med forretningsutvikling, hvor det å kunne se forretningsmodellen, arbeidsprosessene og bruk av teknologi i sammenheng.
iTet er, kort og godt, «Et sted å vokse»!

Lillian Mathisen Sund

 

 

 

 

 

 

 

Lillian, Januar 2018

Få en GRATIS gjennomgang av dine IT-løsninger!

Vi gir deg forslag på hvordan du kan flytte dine data til en skyløsning som er smartere og enklere enn dagens tradisjonelle IT-løsninger.

Kontakt oss på 40000500 eller fyll ut skjema under for en uforpliktende samtale. Les mer om hvordan din data blir håndtert under våre personvernvilkår.

Relatert innhold